Drie uitdagende vormen van dagbesteding

 

Nagenoeg iedere cliënt van De Binnenvest heeft een of andere vorm van dagbesteding: om in beweging te zijn, om te ontdekken waar je goed in bent, om te ervaren dat je bijdrage ertoe doet en dat er misschien al wel weer meer in zit... Drie voorbeelden van dagbesteding waar in 2017 veel mensen blij van werden.

Klussen in je toekomstige woning

In een pand aan de Lammermarkt in Leiden met uitzicht op Molen de Valk werd vanaf de zomer hard geklust door jongeren. De gemeente stelt het voor twee jaar ter beschikking aan cliënten van De Binnenvest. Onder professionele begeleiding van vrijwilligers en het klussenteam knapten de jongeren het pand volledig op en deden daarbij allerlei vaardigheden op, waarna ze er zelf konden gaan wonen. Ze hadden met behulp van hun maatschappelijk werkers allemaal al een baan gevonden en klusten vooral in de avonduren en het weekend.

Dat de jongeren een contract hebben voor ruim twee jaar geeft hen veel rust. Juist omdat ze al met veel stress lopen, wat hun vermogen blokkeert hun zaken op orde te krijgen, is dit een mooie overbruggingstijd. Er is bovendien een nauwe samenwerking met Stichting Huisvesting Werkende Jongeren: de SHWJ heeft een wachttijd voor een woning van een half jaar tot twee jaar. Daardoor konden er al enkele bewoners doorstromen.

Voor de jongeren zelf is het belangrijk dat het project slaagt, maar ook voor andere cliënten van De Binnenvest. De gemeente heeft mogelijk in de toekomst meer van dit soort ‘kluspanden’ beschikbaar, waar we de innovatieve combinatie van dagbesteding in de vorm van klussen en tegelijk wonen kunnen toepassen. En dat biedt weer kansen voor andere cliënten.

Culinaire projecten

Bij dag- en nachtopvang Nieuwe Energie eten dagelijks 60 tot 130 cliënten en medewerkers. Vraag van de cliënten was of er binnen de bestaande keuken (waar niet volledig mag worden gekookt) toch meer mogelijk was dan kant- en klaarmaaltijden. Daarop zijn componentmaaltijden ingevoerd: voorverpakt vacuüm vers en diepvriesvers met vlees, vegetarisch, halal, verse salade. Daaruit kun je nu zelf je maaltijd samenstellen. Met behulp van vrijwilligers regelen cliënten alles zelf. Cliënten vinden het veel gezonder, gezelliger en rustiger. Ze ruiken dat er eten wordt klaargemaakt, het smaakt lekkerder en er is meer variatie.

In de keuken van het Sociaal Pension mag wel vers worden gekookt, maar bepalen cliënten sinds 2017 zelf wat er op het menu komt. De koks zijn cliënten of ex-cliënten. Het koken is een mooie tussenstap, van waaruit De Binnenvest hen weer begeleidt naar de arbeidsmarkt. Uiteraard is het spannend om mensen die al kokend opleven bewust weer snel te helpen uitstromen en opnieuw te zoeken naar vervangers. Toch motiveert juist dat enorm.

Het Open Venster ‘consumer run’ maken

Dankzij het inloophuis Het Open Venster in Alphen aan den Rijn kunnen mensen zonder vaste verblijfplaats warm eten krijgen, douchen en hun kleren wassen. Ze kunnen het activiteitencentrum aan de Prins Bernhardlaan ook als postadres gebruiken en er gesprekken voeren met lotgenoten of professionele begeleiders. Daarvan zijn er drie, die worden ondersteund door 25 vrijwilligers. Vorig najaar is ermee begonnen om het Open Venster ‘consumer run’ te maken, oftewel: de bezoekers kunnen er zelf alles doen, zoals koffie zetten, eten maken enzovoort. Dat was de wens van de gemeente, De Binnenvest en het bestuur van Het Open Venster. Het vroeg natuurlijk nogal wat georganiseer. De rol van vrijwilligers veranderde van het verzorgen van de bezoekers, naar hen hulp bieden om zelf actief hun activiteit te ontplooien. De feestelijke aftrap was op 21 september met informatiestands, een toespraak van de wethouder, het Shantykoor de Marconisten uit Leimuiden en talloze vrijwilligers, bezoekers en buren. Er wordt hard gewerkt om van het Open Venster een bruisend activiteitencentrum te maken. Zo is er inmiddels een tuingroep, bakgroep en kookclub. Ook wordt er volop contact gemaakt met andere organisaties om dit succes verder uit te bouwen.

 

U bent hier